Skip to main content

Selvfølelsen er blitt tusen ganger bedre

Dette var overskriften i avisen Dagen da de fortalte om Ida som fikk jobb på Scandic Bergen City gjennom HELT MED.

I syv år satt Ida Marie Færestrand (27) hjemme uten jobb. Så fikk hun drømmejobben gjennom HELT MED.

Hun har hatt jobben i to år og elsker den.
- Jeg har blitt mye tryggere i meg selv etter at jeg fikk denne jobben. Jeg ble mye mobbet på barneskolen. Da jeg sluttet der, tenkte jeg at jeg kan ingenting, og jeg er ikke god nok. Men etter at jeg begynte her har jeg sett at jeg kan noe, og at jeg er god nok. Det har gitt meg en enorm selvtillitsboost, sier Færestrand til avisen Dagen.

I 2017 startet prosjektet «Helt med», som går ut på å få utviklingshemmede ut i ordinær jobb. Visjonen er at disse skal oppleve seg inkludert og delta i samfunnet på lik linje med andre.

- Prosjektet har vært en enorm suksess. Vi har til nå ansatt 60 personer i utviklingshemming i ordinært arbeidsliv. Ved nyttår regner vi med at tallet er mellom 80 og 90 personer, sier daglig leder Jarle Eknes.

Trengte tilrettelegging
Færestrand har autisme og gikk derfor i spesialklasse på videregående på resturant- og matfaglinjen. Da hun var ferdig var det imidlertid vanskelig å få jobb.

- Jeg prøvde noen småjobber rundt omkring, men det fungerte ikke. De kunne ikke tilrettelegge slik at det ble greit for meg, sier hun.

- Når jeg er utviklingshemmet kan jeg ikke gi hundre prosent, men jeg kan gi femti. Likevel er det ofte hundre prosent en arbeidsgiver er ute etter.

Stirret i veggen
I dag jobber Færestrand tre dager i uken og har ansvaret for å lage mat til og fylle på en liten kiosk som står ved siden av resepsjonen på hotellet. Hun hjelper også til med å kutte grønnsaker eller lage karamellpudding, hvis det trengs.

- Jeg synes denne jobben er amazing, sier hun begeistret.
- Hvordan var livet før du fikk denne jobben?
- Da jeg var ferdig på videregående, var jeg som alle andre ungdommer og tenkte: «Yes, nå har jeg fri.» Men etter noen år, ble det litt kjedelig å bare sitte hjemme og ikke gjøre noe.

Familiebesøk var opptur. Det var også tiden med støttekontakten en gang i uken. Men resten av tiden gikk sakte.

- Å stirre i veggen i syv år ble veldig trist og kjedelig, sier Færestrand.

Tålmodige kollegaer
- Hva er det de har tilrettelagt her som gjør at du kan ha denne jobben?
- Kollegaene mine har vært helt fantastiske til å lære meg opp. Jeg har hatt litt dårlige erfaringer med å jobbe andre steder og det å stille spørsmål har vært utfordrende for meg. Men her har de sagt at jeg ikke må være redd for å spørre.

- Hvis jeg gjorde noe feil, så har de ikke kjeftet, men heller sagt: Å!
Vi ser hva du har tenkt, men her gjør vi det sånn. Dermed har jeg ikke følt meg dum. De har vært veldig tålmodige med meg. Jeg har også fortalt dem at jo flere ganger vi gjør noe om igjen, dess lettere blir det for meg å huske det.

- Bare positivt
Ragnhild Johnsson er kjøkkensjef på Scandic Bergen City og fadder for Færestrand. I dag har dette hotellet fire ansatte gjennom ordningen Helt med.
- Hvilke erfaringer har dere hatt på hotellet?
- Bare positivt. Det er veldig kjekt å se hvordan de blomstrer når de får seg et arbeid og hvordan de føler at de er til nytte. Det er også kjekt for resten av de ansatte å få et litt bredere perspektiv på den viktige jobben de gjør, sier Johnsson.

- Opplever du at de er reelt til nytte for dere?
- Ja, absolutt.

Kan overraske
Nå håper Færestrand at flere med utvikingshemming får mulighet til å komme ut i jobb.

- Dette hotellet gjorde det som mange arbeidsplasser ikke gjorde. De gav meg en sjanse til å vise hva jeg kan. Gir du en person med utviklingshemming en sjanse, så kan de overraske deg. De kan få det til, sier Færestrand.

MATLAGING: Ida Marie Færestrand har en fast plass på kjøkkenet hvor hun står og lager mat til kiosken ute ved resepsjonen. Hun har også en radio som spiller musikk, Musikken hjelper henne å takle stress.

KOLLEGAER: Ragnhild Johnsson er kjøkkensjef på Scandic Bergen City og fadder for Færestrand. Hun sier de bare har positive erfaringer med å ansatte utviklingshemmede.

_________________

Utdrag fra avisartikkel i Dagen, 23. oktober 2019.
Journalist: Ingjerd Våge
www.dagen.no