Skip to main content

I fast jobb - mot alle odds

 --De fleste med utviklingshemming får uføretrygd som 18-årsgave, og svært få ansettes i ordinært arbeidsliv. Scott Drangsholt (22) er blant de heldige. Han har autisme og utviklingshemming, og har fått fast jobb gjennom Stiftelsen HELT MED, skriver Fædrelandsvennen.

 

1 SharpenAI Motion 2

– Jeg føler meg heldig som får gå på jobb, og jeg trives veldig godt her. Det er fine folk og fine arbeidsoppgaver, sier Scott til avisen. Han har fått fast jobb på Jegersberg gård, som er et rehabiliteringstilbud for rusavhengige.

Han har arbeidsoppgaver på kjøkkenet, bistår også med mye annet arbeid. 

– Blant annet så plukker jeg egg fra hønene, det synes jeg er koselig.

51736530347 8f58673888 k SharpenAI Motion

Moren, Annette Drangsholt, er leder i Autismeforeningen i Norge. Hun forteller at Scott fikk autismediagnosen da han var seks år gammel. Han har også en lettere grad av utviklingshemming. Gjennom hele oppveksten har de måttet kjempe for at Scott skulle få samme rettigheter som andre.

51736530332 c949a714ca k SharpenAI Motion

– Han var veldig tidlig bekymret for at noen skulle bestemme over livet hans, og han opplevde allerede på ungdomsskolen at det var lagt et arbeidsløp. Det ble egentlig ganske vanskelig, sier Annette.

Inntrykket var at da Scott ble voksen, skulle han jobbe med ved. Eventuelt at han skulle «sitte i en gammel stue, og lage små figurer ut av doruller», sier Scott til Fædrelandsvennen.

–Jeg synes det er trist. Det var ingen som spurte hva jeg hadde lyst til, sier han.

51738242825 33574a6906 k SharpenAI Motion

Han er svært glad for jobben han har, og er en dyktig og pliktoppfyllende medarbeider.

 

Svært sentralt i HELT MED-ordningen er oppfølging fra jobbspesialist gjennom hele yrkeskarrieren. I Kristiansand og omegn er det Varodd som står for den gode oppfølgingen.

 

2 SharpenAI Motion

 

– Det å være med i HELT MED har endret ting på en positiv måte. De har hjulpet meg, sier Scott.

Annette Drangsholt sier at HELT MED trengs for å endre på noe som er feil i samfunnet.

– Mennesker og personer med en diagnose opplever tidlig utenforskap, og mange faller ut allerede på skolen. Det går mye på sosial kompetanse, som ikke blir gitt. Hver og en bør få muligheten til å gjøre egne valg, ikke bli sluset inn noe sted.

Hun ser på sønnen at han trives i sin nye hverdag.

– Det handler om å finne de tingene som gjør at du får god livskvalitet, og at du føler du bidrar. Det gjør i Scott nå. Han føler at han gjør noe for lønna, sier Annette.

51738242880 48303871a8 k SharpenAI Motion

 Les hele artikkelen i FV (bak betalingsmur)