Skip to main content
Silje Hjemdal (FrP) i samtale med Morten, som har fått jobb på Kiwi gjennom HELT MED-ordningen

FrP vil ha fart på arbeidsinkluderingen for personer med utviklingshemming - dobler tilskuddet til HELT MED

Silje Hjemdal (FrP) sitter på stortingsbenken for Hordaland, og har et brennende engasjement for at personer med utviklingshemming skal bli inkludert, deltakende og få muligheter til å jobbe i ordinært arbeidsliv. Det er med stor glede hun kan melde at FrP i sitt alternative statsbudsjett plusser på 5,4 millioner kroner til arbeidsinkluderingsordningen HELT MED, noe som innebærer en dobling av summen regjeringen har lagt opp til for 2021. Nå tar de saken med inn i forhandlingene de skal ha med regjeringen om neste års statsbudsjett, skriver Bergensavisen (BA).

Vi setter stor pris på at regjeringen sikrer midler til HELT MED for neste år, men midlene vi er forespeilet fra regjeringen i statsbudsjettet er så knappe at vi for en periode må bevege oss videre svært langsomt. FrP legger opp til at vi kan kjøre på for full guffe fra januar, og gjøre veldig mye bra for målgruppen, sier Jann Aasbak, organisasjonssjef i HELT MED.2020 nov kiwi ba redOppslag i Bergensavisen (BA) 11.11. 2020

HELT MED er nå etablert i mer enn 20 kommuner, og det er nå 100 personer med utviklingshemming som har fått jobb gjennom denne ordningen, forteller Aasbak. De siste stillingene kom i Kiwi butikker i Bergen.

En av dem som blir inkludert i arbeidslivet gjennom HELT MED, er Morten. Han har arbeidspraksis i Kiwi på Laksevågsenteret.
-HELT MED har vært helt fantastisk, og jeg er skikkelig glad for at Silje Hjemdal og FrP ønsker å bidra til at flere får samme muligheter som meg, sier Morten.

2020 nov kiwi 20201109 091553 edited 1Silje Hjemdal og Morten fant tonen på Kiwi Laksevåg senter. Morten var svært begeistret for forslaget til FrP, som vil innebære at langt flere personer med utviklingshemming vil få de samme gode mulighetene som han selv har fått.

Han har selv opplevd mye vondt, og har svært dårlige erfaringer med arbeidslivet før han kom i kontakt med HELT MED. – Jeg har opplevd mye mobbing og vitsing om meg og det jeg sliter med, forteller han. I syv år har han vært uten noen form for jobb, og utviklet kraftig depresjon og angst. Den sosiale angsten holdt ham borte fra folk, og han klarte ikke en gang ta bussen. En god venn tok grep, og sammen jobbet de seg ut av angsten. I dag har de begge jobb på Kiwi gjennom HELT MED-ordningen. Han har gått veien fra å være lammet av sosial angst til å ha en jobb hvor han daglig møter mange hundre mennesker.

2020 nov kiwi morten 2 redMorten, butikkmedarbeider (praksis) i Kiwi Laksevåg senter, Bergen

Konseptet i HELT MED er å tilby et stort antall jobber innenfor et bredt segment av yrker, slik at man får reelle muligheter til å få drømmejobben. For Morten er det å jobbe i butikk drømmejobben, og han har derfor kun søkt HELT MED-jobber på Kiwi. Andre gangen han søkte fikk han muligheten. Han ønsker og trenger å kjenne at han blir fysisk sliten av å jobbe, og forteller at det har bidratt til at han nesten ikke er plaget av angst og depresjon lenger. Det er kjekt å tjene litt ekstra, men det viktigste er at det å jobbe gjør meg friskere.

Han opplever også at sjefen og kollegene hans er rause og gir ham mye anerkjennelse. – Jeg blomstrer, sier Morten. På Kiwi butikken jobber han han fra tirsdag til og med lørdag, fra 11 til 15. Han håper selv på å utvide arbeidstiden etter hvert, men kjenner at han trenger å trappe opp litt langsomt. Han har mange erfaringer på at det er lurt å ikke gå for fort frem. Men fremover skal han.

De første dagene på jobb fikk han angstanfall, men kollegene er forståelsesfulle og lar ham trekke seg litt tilbake mens han rir stormen av. Morten var åpen om angst, depresjon og andre store problemer også da han var inne til jobbintervjuet, og dermed blir det mye lettere for sjefer og kolleger og stille krav og tilrettelegge på en god og trygg måte. Til dette arbeidet får de hjelp av jobbspesialist Alma Alfheim ved Nordnes verksteder. I HELT MED-ordningen sikres både arbeidstaker og arbeidsgiver kompetent oppfølging gjennom hele yrkeskarrieren.

2020 nov kiwi morten redMorten, butikkmedarbeider (praksis) i Kiwi Laksevåg senter, Bergen

JJan Olav Mjøs, regionsjef Kiwi VestJan Olav Mjøs, regionsjef Kiwi Vestan Olav Mjøs er regionsjef i Kiwi Vest. - I KIWI heier vi på Inkluderingsdugnaden, og vi mener mangfold beriker. Det skaper lojale medarbeidere, et godt arbeidsmiljø og fornøyde kunder. I KIWI har vi over 13.000 medarbeidere. 13.000 personer med 13.000 ulike bakgrunner og historier. Ingen bakgrunn eller historie er feil for oss, forteller Mjøs.

Vår aller største verdi er våre medarbeidere. De kommer fra hele verden, og flere har kommet inn gjennom språk- og arbeidspraksis gjennom NAV. Noen har lang utdanning, andre har ingen. Mange søker selv, mens andre kommer inn via praksis. Hos KIWI har alle en mulighet til å lykkes, for i KIWI har vi tro på folk. Vi ser etter karakter, ikke karakterer, sier Mjøs.Vi er veldig glade for samarbeidet med Helt Med, dette resulterer i at enda flere opplever en meningsfull hverdag. I fjor hadde vi rundt 500 personer på ulike tiltak i KIWI. For noen er målet å lære norsk og få en fast jobb, for andre er det viktigst å ha noe meningsfullt å fylle dagene med. Vi forsøker å strekke oss langt for å tilrettelegge og tilpasse oss ulike behov. 

Disse ordningene krever ofte litt ekstra opplæring og oppfølging av butikksjef og øvrige medarbeidere, men her har vi et spesielt godt samarbeid med HELT MED. Vi berømmer dem for den profesjonelle oppfølgingen de gir arbeidstagerne fra Helt Med-prosjektet. Med oppfølgingen som HELT MED gir, tilpasset den enkeltes behov, gjennom hele arbeidsforholdet deres og med riktig frekvens, legges det virkelig til rette for at den enkelte skal lykkes, avslutter Mjøs.

 Les mer om HELT MED: www.heltmed.no 

 Les originalartikkelen i BA (bak betalingsmur)


Organisasjonen HELT MED (stiftelse) trenger 10 millioner kroner årlig for å kunne utøve en landsdekkende funksjon for å skape arbeidsplasser, kvalitetssikre oppfølging og ellers gjøre det som skal til for at vi kan nå målet om å skape 100 nye arbeidsplasser for utviklingshemmede hvert år.

Fakta om HELT MED i Statsbudsjettet:

  • Regjeringen har lagt opp til at HELT MED skal få 5,4 millioner kroner for 2021. Dette fremkom ikke tydelig i regjeringens forslag til statsbudsjett, men ble presisert i tilleggsproposisjon, hvor det står "Av budsjettomtalen under posten skulle det fremgått at tilskuddet til Stiftelsen SOR for prosjektet Helt med – Arbeid for utviklingshemmede foreslås videreført" (s. 27). Ettersom vi for 2020 også hadde midler fra Stiftelsen Dam, som vi ikke får neste år, innebærer det at HELT MED får mindre å rutte med i 2021 enn i 2020. Da blir aktiviteten veldig mye lavere enn ønskelig.
  • Redningen kan komme fra FrP, som i sitt alternative statsbudsjett (s. 33) har plusset på 5,4 millioner til HELT MED. Hvis de får gjennomslag for dette i forhandlingene med regjeringen om neste års statsbudsjett, betyr det at HELT MED endelig kan komme opp på det nivået som skal til for å nå målene. 

Det er også gledelig å se at FrP har foreslått øke med 300 nye VTA plasser (vartig tilrettelagt arbeid), sammenlignet med forslaget fra regjeringen. Det vil si 600 nye plasser i stedet for 300. Prislappen for dette er 39 millioner kroner. Gevinsten er enorm.